• Today is: Sunday, October 25, 2020

KONTROLLI I PANDEMISË, PERËNDIMI DUHET TË MËSOJË NGA LINDJA

EA
April11/ 2020

Vendet e Azisë Lindore po tejkalojnë Shtetet e Bashkuara dhe Evropën në kontrollin e pandemisë COVID-19, përkundër faktit se shpërthimi filloi në Kinë.

Nga Jeffrey D. Sachs

SHBA dhe Evropa duhet të mësojnë sa më shpejtë të jetë e mundur në lidhje me qasjet e Azisë Lindore, të cilat akoma mund të shpëtojnë një numër më të madh të jetëve në Perëndim dhe pjesën tjetër të botës.

Edhe numri i rasteve të konfirmuara dhe vdekjeve të COVID-19 për milion populate ndryshon shumë. Është sikur janë dy botë të ndryshme. Në vendet e Azisë Lindore, rastet e konfirmuara për milion shkojnë nga tre ( Vietnami) në 253 (Singapor), dhe vdekje për milion nga 0 në katër.

Vendet e Azisë Lindore nuk janë duke vlerësuar sistematikisht as raste, as vdekje në krahasim me homologët e tyre perëndimorë.

Pabarazia midis rezultateve të shëndetit publik dhe shëndetit të vendeve të Azisë Lindore dhe Perëndimit pasqyron tre ndryshime kryesore.

Vendet e Azisë Lindore ishin shumë më të përgatitur për një shpërthim të ri sëmundjesh. Në Evropë dhe SHBA, shqetësimet për SARS, Ebola, Zika dukeshin të largëta dhe abstrakte.

Në kontrollin e epidemisë, veprimi i hershëm është thelbësor për kontrollin. Duke filluar në fillim të janarit, shumica e fqinjëve të Kinës filluan të kufizojnë udhëtimet me Kinën dhe menjëherë rritën operacionet e testimit dhe gjurmimit.

Rasti i parë i SHBA u konfirmua në 20 janar. E megjithatë në 31 janar Presidenti amerikan Donald Trump njoftoi kufizimet e udhëtimit me Kinën. Edhe atëherë, këto kufizime nuk u morën seriozisht.

Publiku i Azisë Lindore është gjithashtu më i vetëdijshëm për masat paraprake të duhura. Maska për fytyrën janë përdorur gjerësisht. Në mënyrë të ngjashme, sanitizuesit e duarve, distanca më e madhe fizike dhe shtrëngimi më i shpeshtë i duarve janë të gjitha pjesë e jetës së përditshme të Aziatikëve Lindorë.

Është rutinë për shumë ndërmarrje të kontrollojnë temperaturën e trupit të të gjithë punëtorëve kur hyjnë në vendin e punës. Kjo praktikë është ende pothuajse jo ekzistente në SHBA dhe Evropë.

Shumë dyshojnë nëse kontrollet e rrepta të Kinës mund të funksionojnë apo të jenë të pranueshme në SHBA. Megjithatë, Shtetet e Bashkuara duhet të mësojnë nga suksesi i Kinës dhe nga suksesi i Azisë Lindore në përgjithësi.

Evropa dhe SHBA nuk e kanë ende epideminë nën kontroll.

Dhe qasja e duhur në Perëndim kërkon që të mësojmë atë që mundemi nga Azia Lindore sa më shpejt që të jetë e mundur.

(Jeffrey D. Sachs, Profesor i Zhvillimit të Qëndrueshëm dhe Profesor i Politikave Shëndetësore dhe Menaxhimit në Universitetin Columbia, është Drejtor i Qendrës së Kolumbisë për Zhvillim të Qëndrueshëm dhe Rrjetit të Zgjidhjeve të Zhvillimit të Qëndrueshëm të KB).