• Today is: Monday, April 22, 2024

Maqedoni, 10 milion euro energji elektrike nga biogasi

fakti
May07/ 2020

Prodhimtaria e përgjithshme e centraleve të biogasit arrin në   55 kilovat brenda vitit, dhe janë të ranguara në vendin e dytë për nga vëllimi i prodhimit, ndërkaq në vendin e parë janë 90 hidro centrale.

Shkup, 7 maj/ Gazeta FAKTI – Gjatë vitit 2019 janë shitur 10 milion euro energji elektrtike nga biogasi. Burimi kryesor  i kësaj energjie janë plehërat e stallave të bagëtive, kurse prodhues janë centralet e biogasit të Kombinatit bujqësor Pellagonija të Manastirit, si dhe të fermave Vezë Sharri dhe Leker nga Tetova.
Këto centrale prodhojnë energji të gjelbër prej burimeve të rinovueshme, krysisht nga përpunimi i mbetjeve organike të bagëtive.

„Pellagonija Enerxhi“ dhe  „Elektro Sharr“ vitin e kaluar kanë fituar 610,14 milion denarë , ndërkohë që investimet pritet të kthehen pas katër viteve. Vlera e përgjithshme e  energjisë së shitur arrinë në  2,2 miliardë denarë që nga viti 2016  deri sot që kur kanë filluar të punojnë këto centrale.  Prodhimtaria e përgjithshme e centraleve të biogasit arrin në   55 kilovat brenda vitit, dhe janë të ranguara në vendin e dytë për nga vëllimi i prodhimit, ndërkaq në vendin e parë janë 90 hidro centrale.

Nga 1 janari i këtij viti kapaciteti prodhues është rritur për 13 megavat dhe parashikohet që kurba e prodhimit të shkojë duke u rritur në vitet në vazhdim.